Bağırsak Beyin \ Bağırsaklarımız Beyin Hücrelerine Sahip
Biliminsanları bir çoğumuzun kuşkulandığı bir şey hakkında kanıt buldular: beynimiz ve bağırsaklarımız birbiriyle “konuşuyor”! ve aslında o kadar iç içeler ki bu yüzden bir çok kişi bağırsaklar ve beynimizi tek bir sistem olarak görmemiz gerektiğini düşünüyorlar.
Hepimiz bağırsaklarımızın duygulara karşı hassas olduğunu biliyoruz. Örneğin; sanki midemizde “kelebekler” uçuşuyormuş gibi hissederiz, kimi durumlarda da midemiz bulanır ve kimi deneyimlerle “midemiz burkulur”. Bu gibi durumlar; endişe, kızgınlık, üzüntü, elasyon (aşırı derecede sevinç hali) gibi sinirsel kaynaklı iç organ ağrılarının dışa vurulmasıdır. Doktorlar bu gibi durumları fiziksel ve enfeksiyonel bir nedeni olmayan gastrointestinal rahatsızlıkları tedavi ederken göz önünde bulundurmaktadırlar.
30 adım uzunluğundaki bağırsaklarımız (ENS) enterik sinir sisteminin hücreleriyle dolu. ENS, 100 milyon nöronuyla “ikinci beyin” olarak adlandırılan kompleks bir sistem. ENS sindirim işlemini yönetiyor, beyin ve omuriliği ihtiva eden merkezi sinir sistemi CNS (merkezi Sinir Sistemi) ile yakın ilişkide ve etkisi altındadır.
Cenin rahimde büyürken, ENS CNS ile aynı dokudan gelişiyor ve birçok bakımdan koruyucu yapısı ve “yapı iskelesi” gibi görev gören gliyal hücrelerle desteklenen sensör ve motor nöronlarının olması nedeniyle yapısı beyininkini yansıtıyor. ENS ve CNS asetilkolin ve serotonin dahil bir çok aynı kimyasal haberci ve nörotransmitteri kullanıyorlar. Bu iletişimler neden doyduğumuzda, hasta olduğumuzda ya da önemli bir sınav sabahında iştahımızın kaçtığını da açıklıyor.
Yakın zamana kadar, sinirbilimciler yeni nöronların sadece cenin beyininde oluştuğunu ve doğduğumuzda var olan nöronları hayatımız boyunca sakladığımızı düşünüyorlardı. Oysa şimdi biliyoruz ki, CNS (Merkezi Sinir Sisitemi) yetişkinliğimiz boyunca yeni nöronlar oluşturmaya devam ediyor.
Bu araştırmayla Liu, Gerschon ve meslektaşları belli şartlarda örneğin serotonin ile kontrol edilen ENS’in de yeni nöronlar oluşturduğunu kanıtladılar.