Message
“Doğrusu, "Rabbimiz Allah'tır" deyip, sonra da dosdoğru gidenlere korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir.” (46.Ahkaf Suresi 13.Ayet)
""Rabbimiz Allah'tır" deyip sonra da doğrulukta devam edenler, onları, melekler, ölümleri anında: "Korkmayınız, üzülmeyiniz, size söz verilen cennetle sevinin, biz dünya hayatında da, ahirette de size dostuz. Burada, canlarınızın çektiği, umduğunuz şeyler, bağışlayan ve acıyan Allah katından bir ziyafet olarak size sunulur" diyerek inerler." (41.Fussilet Suresi 30.Ayet)
Yukarıdaki ayetlerde geçen “Rabbimiz Allah'tır” neye işaret eder? Yine Kuran'da bazı ayetlerde yer alan “Senin rabbin, Musa'nın rabbi” gibi ifadeler vardır. İlk bakışta, sanki bir Allah var, bir de O'ndan gayrı insanların ayrı ayrı rableri var gibi bir anlam çıkıyor.
“Android Programlarımız” adlı yazımda Allah'ın 99 ismiylen programlanıp bu dünya hayatına gönderildiğimizi anlatmaya çalışmıştım. Şimdi oradan Kuran'daki “Rab” kelimesinin işaret ettiği manaya bağlantı yapmak istiyorum.
Allah'ın 99 isminin terkibi insandan insana değişim göstermekte ve bunun da adına “Rab” denmektedir. “Rab” kaynağını Allah'tan alan 99 ismin insanın kısmetine göre değişik oranlarda programlanmış halidir. O yüzden Kuran'da “senin rabbin, benim rabbim” gibi ifadeler vardır. Ama hepsinin de kaynağı, özü aynıdır. Kendisinden başka mevcudat bulunmayan, yerlerin ve göklerin tek hakimi olan Allah. Dolayısıyla O'ndan gayri bir yapı değil, aksine O'ndan gelen, yansıyan bir yapı vardır.
Rab terkibinin dünyada görebileceğimiz en güzel örneği ise Hz.Muhammed (SAV) efendimizdir. Allah'ın 99 isminin en güzel yansıması onda görülür. Bir de yine “Android Programlarımız” adlı yazımda bahsetmiş olduğum insana bu dünya hayatında binen ekstra yükler “İhtiras, heves, tutku, hırs, öfke, korku,...” peygamber efendimizden arındırılmıştır.
"O, hevâdan (arzularına göre) konuşmaz." (53.Necm Suresi 3.Ayet)
Tabiatından gelen doğal istekler de peygamber efendimizde sınırlı yaşanmış, kendini buna göre terbiye etmiştir. İnsan ve cin sınıfından gelen olumsuz etkilerden de kendini korumuş yada kollanmıştır. Yani bu dünyada parazitsiz bir şekilde Allah'ın 99 ismini yansıtan “İnsan-ı Kamil” Hz.Muhammed (SAV) efendimizdir. Kendisi de bunu “Allah'ı görmek isteyen bana baksın.” şeklinde ifade etmiştir.
O yüzdendir ki, kendisine hürmet, saygı çok önemlidir. O yüzdendir ki, bizim için çok değerlidir. O yüzdendir ki, kendisine salavat getirip, ondan yansıyan ilahi ışığa, nura yönelmek, alıcılarımızı ona doğru çevirmemiz gerekir. O yüzdendir ki, onun sözleri, davranışları Kuran'dan sonra bize yol gösterir.
Peygamber efendimize gelen ilk ayet neydi; “Yaratan Rabbinin adıyla Oku!” Kuran-ı Kerim'i iyi okuyabilmek, üzerinde tefekkür edip, bize tam olarak ulaştırmak istediği mesajı anlayabilmek gerekir. Bunun için de vakit ayırmalı, bu dünyanın koşuşturmacasından sıyrılıp bir gün mutlaka öleceğimiz gerçeğini de aklımızdan çıkarmıyarak ahiret hayatımıza kendimizi hazırlamalıyız. Şu unutulmamalıdır ki; bu dünyada neyin peşinden koşuyor olursanız olun bir gün mutlaka öleceksiniz. Eğer ölüme bir çare bulamıyorsanız, öyleyse bu fani dünyada neyin önemi var ki. Hepsini bir gün arkanızda bırakıp gideceksiniz.
"Ölüyü, (mezara kadar) üç şey takip eder: Ailesi, malı ve ameli. Bunlardan ikisi geri döner, biri baki kalır: Ailesi ve malı geri döner, ameli kendisiyle bâki kalır." (Buhâri, Rikâk 42; Müslim, Zühd 5, (2960); Tirmizi, Zühd 46)
O yüzden yol yakınken varın siz düşünmeye başlayın. Dünyaya kendinizi kaptırıp, sonsuz ahiret hayatınızda size faydası dokunmayacak işlere fazlaca vakit ayırmayın. Tekasür Suresi'ni bol bol okuyup, anlamını idrak edip, yaşamınıza yansıtmaya çalışın. Bavulunuzu şimdiden hazırlayın. Doldurabildiğiniz kadar doldurun. Kuran’ı, hayatı, kainatı, evrensel sistemi iyi OKUyun.
Barış Muçe
13.10.2015