Hem Kuran'da, hem hadislerde, hem de Hak Yolu'nun erenlerince gece ibadetinin önemine vurgu yapılmıştır.

Bu önem ile ilgili değişik teoriler vardır; o esna da güneşin dünyanın arka tarafında kalmasından dolayı insanların güneş ışınlarından etkilenmemesi -ki güneş, ay ve gezgenlerin insan beynine ve esma terkibinin programlanmasına etkilerinin olduğu söylenir-, gündüz  iş hayatının koşuşturmasından insanın kafasını doğru dürüst toparlayamaması ve gecenin getirdiği sessizlikte insanın daha iyi tefekkür edebilmesi gibi.

Ben ise bu konuya şöyle bir yorum getiriyorum; insan beyni uykusunda resetlenir, cache'deki bilgiler temizlenir. İnsan gün boyunca dünyanın yüklerine, olumsuz etkilerine maruz kalır. Eğer gerekli kalkanlara sahip değilse, gerekli korunmaları uygulamıyorsa bu kirli enerji bedeninde, ruhunda ve beyninde birikir. Uyku sonrası (rem uykusu için gerekli olan süre sonrası) kalkacağı gece ibadetinde ise sistem restart olmuş, beyin kendini yenilemiş, yeni bilgiler alıp, bu bilgileri dalga bedene, buluta kaydetmeye hazır hale gelmiştir. İşte bu anda adına "insan" denen yeryüzü avatarı, gecenin verdiği sekinetin de etkisi ile madde aleminden hafifleyerek mana alemi ile bağlantı kurmaya elverişli hale gelmiştir.

Hele bir de Ramazan ayı ise. O ilahi huzur ayı. İnsanın tabiatından, nefsinden hafiflediği ay. Onu yaşayabilenler. Ama fakirlerin halini anlamak için aç kalanlar değil, onları kastetmiyorum. Benim kastettiklerim, idrake erebilmiş, sistemi anlama noktasında kendini geliştirmiş, kendindeki yüklerden hafiflemiş, mutmain hale gelmiş, irtibata geçmiş "Er/Hatun" kişiler. Kadir gecesi denen 27. gecede cami cami gezenler de değil. "Beytü'l Haram"larını kirden/şirkten temizlemiş/arınmış, "ev"lerini mescid edinenler. Onlar belli bir günde Kadir gecesini aramazlar. Onlar !!!hazır!!! olduklarında Kadir gecesi onları !!!beklemedikleri!!! bir anda bulur.

"Biz atalarımızdan böyle gördük" diyenlerden olmayın. Tefekkür edin, çalışın.

Sayfa: 63, Cüz: 4
----- 3.Al-i İmran Suresi 113.Ayet -----
Onlar (Kitap ehli,  hepsi) bir değildirler. Kitap ehlinden gece vakitlerinde secde edip, Allah'ın ayetlerini okumaya riayet eden bir ümmet te (topluluk da) vardır.
Sayfa: 233, Cüz: 12
----- 11.Hud Suresi 114.Ayet -----
Gündüzün iki ucunda ve gecenin (ilk yada gündüze yakın) bölümlerinde namazı ikame et. Şüphesiz iyilikler kötülükleri giderir. Bu hatıra getirebilenler için bir hatırlatmadır.
Sayfa: 289, Cüz: 15
----- 17.İsra Suresi 78.Ayet -----
Güneşin batışından gecenin karanlığına kadar namazı, sabahın da Kuran'ını ikame et. Muhakkak ki, sabahın Kuran'ı şahit olunandır.
----- 17.İsra Suresi 79.Ayet -----
Geceden (bir bölümde) sana mahsus bir nafile olmak üzere teheccüd namazı kıl. Umulur ki, (bu sayede) Rabbin seni Makam-ı Mahmud'a çıkarsın.
Sayfa: 320, Cüz: 16
----- 20.Ta Ha Suresi 130.Ayet -----
O halde onların söyledikleri şeylere sabret. Güneşin doğuşundan ve batışından önce Rabbini hamdi ile tesbih et. (Rabbinin sana yaşattıklarından) razı olman umuduyla gece vakitlerinde ve gündüzün uçlarında (sabah ve akşam O'nu) tesbih et.
Sayfa: 364, Cüz: 19
----- 25.Furkan Suresi 64.Ayet -----
Onlar Rableri için secde ve kıyam ederek geceleyenlerdir.
Sayfa: 458, Cüz: 23
----- 39.Zümer Suresi 9.Ayet -----
Yoksa gece vakitlerinde secde ederek ve kıyama durarak gönülden boyun eğen, ahiretten çekinip tedbir alan ve Rabbinin rahmetini uman kimse (nankörlük edip, küfre düşen gibi midir)? De ki; "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" Ancak akıl sahipleri akıla getirip hatırlarlar.
Sayfa: 519, Cüz: 26
----- 50.Kaf Suresi 40.Ayet -----
Geceden (bir bölümde) ve secdelerin ardında da O'nu (Rabbini) tesbih et.
Sayfa: 520, Cüz: 26
----- 51.Zariyat Suresi 17.Ayet -----
Onlar gecenin ne kadar da az (bir kısmında) uyuyorlardı.
----- 51.Zariyat Suresi 18.Ayet -----
Seher vakitlerinde istiğfarda bulunurlardı.

Seher vakti zikri; İlmihal > Zikir > Seher Vakti

Sayfa: 524, Cüz: 27
----- 52.Tur Suresi 49.Ayet -----
Geceden (bir kısımda) ve yıldızların ardından (batışında) da O'nu (Rabbini) tesbih et.
Sayfa: 573, Cüz: 29
----- 73.Müzzemmil Suresi 2.Ayet -----
Birazı hariç olmak üzere geceleyin kalk.
----- 73.Müzzemmil Suresi 3.Ayet -----
Onun (gecenin) yarısını (ibadetle geçir) veya ondan biraz eksilt.
----- 73.Müzzemmil Suresi 4.Ayet -----
Veya onu arttır, ağır ağır Kuran oku.
----- 73.Müzzemmil Suresi 5.Ayet -----
Doğrusu biz sana ağır bir söz arzedeceğiz.

İbadet insan nefsine ağır gelir. Hele de gece ibadeti! Hem nefse hem de tabiata.

----- 73.Müzzemmil Suresi 6.Ayet -----
Şüphesiz gece yetişen (serpilen) tesir bakımından daha etkili, söz bakımından daha düzgündür.
Sayfa: 574, Cüz: 29
----- 73.Müzzemmil Suresi 20.Ayet -----
Hiç şüphesiz Rabbin, senin ve seninle beraber olanlardan bir grubun gecenin üçte ikisinden daha azında, yarısında ve üçte birinde (ibadet için) kalktığını bilmektedir. Geceyi ve gündüzü Allah takdir eder. (Allah) bunun (gecenin ve gündüzün belirli vakitlerinin) hesabını yapamayacağınızı bilmiş, bu nedenle tövbelerinizi kabul etmiştir. Artık Kuran'dan kolay geleni okuyun. (Allah,) sizden hasta olanlar olacağını, Allah'ın lütfundan aramak üzere yeryüzünde yolculuğa çıkacak olan diğerlerini ve Allah yolunda savaşacak olan diğerlerini de bilmiştir. Artık ondan (Kuran'dan) kolay geleni okuyun, namazı ikame edin, zekatı verin ve Allah'a güzel bir borç verin. (Bu hayatta) kendiniz için hayırdan her ne sunarsanız (hazırlık yaparsanız), Allah katında onu daha iyi ve ecir bakımından daha büyük olarak bulursunuz. Allah'tan bağışlanma dileyin. Hiç şüphesiz Allah çok bağışlayandır, Rahim'dir.
Sayfa: 579, Cüz: 29
----- 76.İnsan Suresi 26.Ayet -----
Geceden (bir bölümde) O'na (Allah'a) secde et ve O'nu geceleyin uzunca tesbih et.